Moheb har mistet sin mor og er nødt til at forlade sit hjem. På flugt kommer han til farfarens gård. Her finder han et spejl, der ikke ser ud af meget. Men en nat går Moheb igennem spejlet, og på den anden side findes en parallel verden af folkeeventyr og magi.
Det bringer Moheb ud på en rejse – både i de fantastiske eventyr og i den barske virkelighed, hvor mørke kræfter regerer. Moheb begiver sig af sted i en søgen efter sin far, der er et sted i Europa, og sin mor, der måske findes et sted i de folkeeventyr, hun har fortalt ham, mens hun levede.
“Efter punktum” er en fortælling om at vokse op under de værste forhold, man kan tænke sig. Om krig og ødelæggelse, men også om håb, og om hvordan de historier, vi fortæller, både kan blive veje til at møde andre og finde os selv.
Anmeldelse
Jeg vil gerne starte denne anmeldelse ud med, at jeg har en kæphest med bøger, hvis fokus enten er krig, trauma eller religiøs opdragelse, fordi det så nemt kan blive til følelseporno uden hold i virkeligheden. Så med disse ord var jeg utrolig spændt på Sanne Bjerre-Hyldgaards bog, men jeg må bare indrømme at hun har blæst mig fuldstændig bagover med sit øje for sorg, forståelse for andre kulturer, og evnen til at vise verden så uretfærdig og nuanceret som den er.
Vores hovedperson Moheb følger vi gennem en lang årrække, efter at han har mistet sin mor til selvmord, er flygtet fra sit hjemland og må lærer at leve med sin far i Danmark, i en rolle som aldrig var tiltænkt dem. Vi bliver præsenteret for en familie og et hjemland præget af kærlighed, glæde og smukke farver, som lige så stille bliver gjort farveløse i alle instanser af ordet. Med manglende forståelse for morens opgivelse over hvordan hendes verden er blevet, rummer Moheb så meget vrede og sorg, at han opfinder en ven, han kun kan tilgå gennem et spejl. Gennem klassiske eventyr forsøger han at forstå og acceptere morens afgang, og samtidig tøjle frygten for fremtiden.
I hans senere år ender han i en flygtningelejr, hvor vi ligeledes bliver introduceret for hvordan hans fremtidige ‘jeg’ kunne være blevet. Ambitiøse unge mænd, der vil kæmpe for evigt for at få deres hjem tilbage, og som afskyr alle dem, der flygter til Danmark og vender kampen ryggen. Med tvivl og modløs dryppende fra sider, kommer vi helt under huden på de mennesker vi potentielt møder hver dag, men hvis verden vi aldrig ville kunne forstå. Bjerre-Hyldgaard formår at holde historien abstrakt og med et stort fokus på følelser frem for handling, hæver hun historien til obligatorisk pensum, hvis man vil forsøge at forstå mennesker på flugt.
Da jeg var færdig med bogen, sad jeg med en helt verden foran mig, som jeg så gerne vil dele med andre. Mohebs drømme, ham og hans fars mistrivsel i Danmark, samt hvordan mindet om hjem ikke er en afvisning af det nye. Mine følelser var næsten for meget for mig selv, men jeg vil ikke være foruden oplevelsen. “Efter punktum” er en utrolig smuk fortælling, og jeg vil bære den i mit hjerte resten af livet. 6/6 stjerner.
Tak til Sanne Bjerre-Hyldgaard og Byens Forlag for anmeldereksemplaret.
Fakta
Forfatter: Sanne Bjerre-Hyldgaard
Antal sider: 284
Udgivelsesdato: 01/03/2024
Forlag: Byens Forlag
Stjerner: 6/6