Spring til indhold

“Reykjavik” af Ragnar Jónasson og Katrin Jakobsdottir

I 1956 tilbringer den femtenårige pige Laura sin sommerferie på den lille ø Videy, der ligger ud for Reykjaviks kyst, hvor hun arbejder hos et ægtepar. Men sidst på sommeren forsvinder hun sporløst. Mysteriet om Lauras forsvinden bliver Islands mest kendte uopklarede sag. 

I 1986 fejrer Reykjavik sit 200-års jubilæum, og i byen gør man sig klar til at være vært for topmødet mellem Ronald Reagan og Mikhail Gorbatjov. Mens verdens øjne hviler på Reykjavik, modtager den unge journalist Valur et mystisk brev med nye oplysninger om den nu tredive år gamle sag. Han påbegynder sin egen efterforskning af Lauras forsvinden fra den lille ø. Men så går det op for ham, at der er nogen i Reykjavik, der ønsker at holde hendes skæbne hemmelig for enhver pris … 

Islands statsminister, Katrín Jakobsdóttir, og den islandske krimistjerne Ragnar Jónasson har sammen skrevet en stemningsmættet kriminalroman, der er inspireret af virkelige hændelser.


Anmeldelse

I et interessant samarbejde mellem den anmelderroste krimiforfatter Ragnar Jónasson og Islands Statsminister Katrín Jakobsdóttir, har de sammen skrevet en meget klassisk, men personlig noirkrimi med hovedsæde i Reykjavik. I deres stemningsmættede kriminalroman formår de at væve en spændende historie, der strækker sig over tre årtier, og den efterlader én med en følelse af at have rejst gennem tid og sted på det smukke, mystiske Island.

Historien begynder i 1956 med den femtenårige pige Laura, der tilbringer sin sommerferie på den lille ø Videy ud for Reykjaviks kyst. Laura arbejder hos et ægtepar, men sidst på sommeren forsvinder hun sporløst. Denne hændelse bliver Islands mest kendte uopklarede sag, og den kaster en skygge over øen og dens indbyggere i årtier.

Springet til 1986 bringer os til Reykjaviks 200-års jubilæum, hvor byen er ved at forberede sig på det historiske topmøde mellem Ronald Reagan og Mikhail Gorbatjov. Mens verdens øjne er rettet mod Reykjavik, modtager den unge journalist Valur et mystisk brev med nye oplysninger om Lauras forsvinden. Valur påbegynder sin egen efterforskning, men indser snart, at der er kræfter i Reykjavik, der vil gøre alt for at holde sandheden skjult.

“Reykjavik” er en god klassisk noirfortælling. Den er klassisk i sin opbygning og stil, men meget velskrevet og engagerende. Noget af det, jeg især satte pris på, var, at romanen ikke kun fokuserer på mysteriet og efterforskningen. Der er også et dejligt fokus på karakterernes hobbyer, deres familier og på selve byen Reykjavik, som nærmest bliver en karakter i sig selv. Denne dybde og detaljerigdom tilføjer en ekstra dimension til fortællingen og gør den endnu mere fængslende. Man kan ligeledes mærke Katrin Jakobsdottirs’ erfaring inden for politik, og som en der ikke var født i 1986, så blev jeg hurtigt fanget af noterne af Den Kolde Krig, på et let forståeligt niveau, som ikke overskyggede historien, men derimod skabte en fantastisk verden.

Uden at afsløre for meget, må jeg sige, at der kommer et fantastisk twist, som virkelig højnede bogen for mig. Dette twist var uventet og tilføjede et ekstra lag af spænding og kompleksitet til historien, hvilket gjorde det svært at lægge bogen fra sig.

Samlet set er “Reykjavik” en yderst anbefalelsesværdig roman, der byder på en spændende efterforskning, en fascinerende tidsrejse og en dybde, der rækker ud over det typiske krimiplot. Med en blanding af virkelige hændelser og fiktion har Ragnar Jónasson og Katrín Jakobsdóttir skabt en fortælling, der er både underholdende og tankevækkende. Jeg giver den 5 ud af 6 stjerner.

Tak til Forlaget Gads for anmeldereksemplaret.


Fakta

Forfatter: Ragnar Jónasson og Katrin Jakobsdóttir

Antal sider: 336

Udgivelsesdato: 15/02/2024

Forlag: Gads

Stjerner: 5/6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *