Spring til indhold

“Ordentlige mennesker stjæler elefanter” af Peter Hammerbäck

Adam Vieri elsker dyr, og derfor er jobbet som dyrepasser i zoologisk have perfekt, men det er, som om alle andre i Stockholm hellere vil spille padeltennis end at gå i zoo. Besøgstallene er mildest talt elendige, og for at få flere gæster anskaffer Adams overambitiøse chef nye og mere eksotiske dyr fra et konkursramt cirkus. Men Adam mener ikke, at løver og elefanter hører hjemme i en skandinavisk dyrepark.

Sammen med cirkussets dyrepasser, Natalie, lægger han en plan for at befri de afrikanske dyr. En plan, der involverer kartonvis af lilla mysli, en herskabslejlighed og et lyssky ungarsk fragtfirma.


Anmeldelse

Peter Hammerbäck leverer en uforglemmelig læseoplevelse med “Ordentlige mennesker stjæler elefanter.” Romanen formår at kombinere dyb underholdning med en seriøs refleksion over dyrevelfærd og zoologiske haver, og det hele præsenteres gennem en humoristisk og rørende fortælling.

Adam Vieri, en dygtig og passioneret dyrepasser, arbejder i en zoologisk have i Stockholm, hvor han bliver frustreret over de skrantende besøgstal. Hans chef, i et forsøg på at tiltrække flere gæster, anskaffer nye og eksotiske dyr fra et konkursramt cirkus. Adam, der mener, at løver og elefanter ikke har deres plads i en skandinavisk dyrepark, beslutter sig for at tage sagen i egne hænder. Med hjælp fra cirkussets dyrepasser, Natalie, udvikler han en plan for at befri de afrikanske dyr. Deres plan involverer alt fra kartonvis af lilla mysli til et lyssky ungarsk fragtfirma – en opskrift på eventyr og skæve påfund.

Man kan virkelig mærke Peter Hammerbäcks erfaring som freelancejournalist i Østafrika gennem denne historie. Hans viden om dyreliv og dyrevelfærd skinner igennem og tilføjer en autentisk og tankevækkende dimension til bogen. Samtidig er historien fyldt med humor og rørende øjeblikke, der gør den både underholdende og følelsesmæssigt engagerende. Alt fra behandling af dyr, til hvilke dyr bør være bosat på hvilke kontinenter, samt hvad kendetegner et godt liv bliver diskuteret og filosoferet igennem historien, men på en sådan måde, at man føler sig eftertænksom snarere end irettesat. 

Karaktererne Adam, Natalie og David er veludviklede og livlige. Adam er en sympatisk helt med en stærk moralsk kompas, Natalie er den perfekte partner in crime med sin egen dybde og skæve charme, og David tilfører et ekstra lag af farve og kompleksitet. Deres fælles eventyr er både spændende og hjertevarmende. Igennem historien kommer man tættere på dem alle, men det føles så naturligt, som om man var til stede i rummet. 

Hammérbäcks skæve og humoristiske tilgang til dyrevelfærd og marketingsverdenen gør bogen til en sjov og tankevækkende læsning. Jeg knuselsker denne historie med alle dens skæve facetter og den måde, den balancerer humor med alvor. Det er en bemærkelsesværdig præstation, og jeg giver bogen 6 ud af 6 stjerner.

Tak til forlaget Modtryk for anmeldereksemplaret.


Fakta

Forfatter: Peter Hammerbäck

Antal sider: 328

Udgivelsesdato: 14/05/2024

Forlag: Modtryk

Stjerner: 6/6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *