Spring til indhold

“Manden der tegnede Danmark – fortællingen om Ib Antoni” af Sara Alfort

Resume

MANDEN DER TEGNEDE DANMARK er en historie, der aldrig før er blevet fortalt.

I efterkrigstidens Danmark iværksatte Udenrigsministeriet sammen med en gruppe forretningsfolk en målrettet og omfattende indsats i udlandet på et tidspunkt, hvor dansk økonomi havde desperat brug for en genstart. De skabte en fortælling om Danmark, som vi i dag tager for givet, og som dansk turisme og eksport stadig står på ryggen af, nemlig fortællingen om det lille eventyrland, hvor det flyder med bacon, lykke og lækkert design. Kunstneren, de valgte til at illustrere denne fortælling, hed Ib Antoni.

IB ANTONI var den lille dreng fra Esbjerg, der som ung sparkede dørene ind til nogle af de største reklamebureauer i verden fra New York til Bruxelles. Han vandt internationale priser og mødte prinsesser, ambassadører og statsministre. Han var en perfektionistisk kunstner, der lavede hundredvis af skitser, før han var tilfreds. Han var verdensmanden med et glimt i øjet, en af The Mad Men i 1950’ernes New York, som kørte stærkt i sin åbne grønne sportsvogn med en sixpence trukket ned i panden og en smøg i kæften. Han var den drevne forretningsmand, der fløj verden rundt på trods af sin paniske angst for at flyve. I 1973 endte hans liv på dramatisk vis, da han i en alder af blot 44 år var et af 35 ofre, der døde i branden på Hotel Hafnia i København.

Han blev kaldt ‘den store dansker’ og ‘Danmarks hoftegner’, men så blev han glemt. Indtil nu.

Anmeldelse

Sidste år på BogForum var jeg så heldige at falde over en stand dedikeret til Ib Antoni; et navn jeg ikke kendte, selvom jeg ellers synes jeg har en nogenlunde indlæring i dansk kultur. Heldigt for mig, så var standen drevet af så engagerede medarbejdere, at jeg blev grundigt ført ind i Ibs fortælling og endte selv med at købe bogen, for virkelig at kunne dykke ned i en fortælling, jeg har været omgivet af hele mit liv uden at være bevidst om.

”Manden der tegnede Danmark – fortællingen om Ib Antoni” er en moppedreng, men det skal den også være for at kunne rumme hele hans (meget korte) liv. Hele jorden rundt har Ib Antoni tegnet og ført Danmark med sig. Med sider der måler 24.5 x 30.2 centimer, bredes hans flotteste tegninger ud og får lov at fylde, som de er skabt til. Jeg kunne bruge timevis på blot at kigge på dem og nyde hans pen, hans humor og intelligens. Med små fodnoter får man historien om alle billederne med sig, mens den større historie om Ib Antonis liv fortsætter på siderne.

Selve bogen består af en indledning, fire kapitler, en afslutning og et efterskrift. Selvom bogens fokus er vores hovedperson, har det også være super interessant at lære om Danmark fra 1930’erne til hvordan hans tegninger har påvirket den måde Danmark er markedsført på i udlandet, og hvilken betydning en enkelt mand har haft. Den er mesterligt sat sammen, så man på hver side bliver mere forundret og begejstret end på den foregående side. Ligeledes er teksten malerisk, og jeg savner byer og gader jeg aldrig har været i.

Jeg har nok taget for givet, at hele verden ved hvad Danmark er, og at dansk design, hygge og mad kan drage så mange mennesker til et så lille land. Jeg har aldrig vidst hvor ”Wonderful Copenhagen” kommer fra, hvor mine barndomshavfruer og tinsoldater stammede fra, og at der er blevet bygget politiske broer gennem humoristiske tegninger. Det er en skam, at jeg først har lært historien nu, men sikke en historie, og hvor er jeg glad for at kunne lære om den.

Det må næsten være nogens eftermæle at komme i mål med sådan en bog, der giver et fantastisk indblik i et ellers lukket menneske, og som samtidig formår at være underholdende, smuk og bevægende. Bogen får 6 stjerner og jeg håber at hele verden kommer til at opleve Ib Antoni på ny. Noget man i øvrigt kan gøre på Københavns Museum, som har en fantastisk udstilling, hvor Ib Antonis værker kommer endnu mere til deres ret.

Stort tak til Forlaget Turbine og menneskerne bag Ib Antoni Legacy for at have skrevet denne bog og den fantastiske samtale sidste år på BogForum.

Fakta

Forfatter: Sara Alfort

Forlag: Turbine

Udgivelsesdato: 15/10 2021

Antal sider: 312

Antal stjerner: 6/6 stjerner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *