“Skriv den roman - fra Ååh til Aah” af Dorthe Studsgarth


Skrevet af Ida Marie Mortensen


Resume

Til alle, der enten allerede skriver eller gerne vil skrive en roman – eller som interesserer sig for, hvordan en god fortælling bliver til. Begyndere, professionelle og litteraturinteresserede.


Bogen fungerer som opslagsbog, metodebog og opmuntringsbog i ét.

Her er redskaber til at skabe karakterer med dybde og plot med power.

Lær f.eks. om de virkemidler, filmfolk, tv-selskaber og journalister bruger til at fange og fastholde publikum.


Læs råd og erfaringer fra mere end 100 internationale forfattere. Få konkrete vejledninger i at skrive bl.a. thrillere, litterær fiktion, YA, romance, krimi, fantasy, feelgood, børneromaner og Sci-Fi.


Læs om dialog, dramaturgi, karakterer, spænding, store, små og eget forlag – om plot, pace, pitch, payoff, serier og lydbøger.


Anmeldelse

Det meste, jeg nogensinde har skrevet, var sommeren mellem 2.g og 3.g, hvor jeg skrev 43 A4-sider om en pige og hendes hund. Jeg gik nok ret død i det, fordi jeg ikke kunne finde på mere fremgang, og måske i bund og grund manglede en del redskaber for at komme videre. Derfor var jeg utrolig spændt på at læse Dorthe Studsgarths bog og faktisk komme ind på, hvad det vil sige at skrive en bog.


Bogen bliver beskrevet som en “opslagsbog, metodebog og opmuntringsbog i ét,” og det synes jeg er den perfekte beskrivelse. Hvert kapitel er tildelt sit eget bogstav, og på begyndelsessiden af hvert kapitel er der en liste over de ord, der begynder med det pågældende bogstav, som kapitlet handler om. Dette er både klassiske emner, men også emner, jeg aldrig havde tænkt var relevante, men som har været så brugbare og interessante at læse om. Eksempelvis har S både “synsvinkel, synopsis og storyline,” men også “Snowflake-metoden, sikkerhed og sandhed.”


Jeg er ikke selv i gang med at skrive andet end boganmeldelser, så derfor er der emner for mig, jeg regner med at vende tilbage til, når jeg engang sætter mig ned og rigtigt vil i gang med at skrive. Eksempelvis “Øvelse,” der kommer ind på, hvordan man kan blive bedre til at skrive ud fra et helt lavpraktisk synspunkt. Andre emner var bare utrolig spændende at læse om, og som jeg forhåbentlig kan tage med mig i andre henseender.


Udover at være en erfaringsbaseret, vidensspækket bog om at skrive (for man kan virkelig mærke, at Dorthe har utrolig meget erfaring), så er det en lavpraktisk bog, der også er med til at afmystificere, hvad det vil sige at være forfatter og at skrive. Jeg synes selv, at der i de senere år er blevet mere åbenhed omkring, hvad det vil sige at være forfatter; at det ikke er ens primære job, at det kan være et stort pres at levere og andre lignende problemstillinger. Men det er utroligt rart, som en skræmt forfatterspire, at blive bekræftet i, at man f.eks. ikke bare er god til at skrive. Det tager øvelse, og nogle gange må man bare lukke gylle ud for at komme videre, og så kan man revurdere senere.


En stor verden, som jeg måske har syntes var skræmmende og uoverkommelig, blev lige meget nemmere at tilgå. Selvom det passer mig dårligt nu at gå i gang med min store forfatterdrøm, så er jeg oprigtigt glad for, at jeg har læst “Skriv den bog,” både fordi nogle grænser måske kan rykke sig i mit baghovede, men også fordi jeg har fået fornyet selvtillid og lyst til at gå i gang igen. Lyst til at få helikopterblik på og ikke se det som en falliterklæring, at jeg skal tvinge mig selv til at skrive nogle dage om ugen, men at det bare er sådan, virkeligheden er. 6/6 stjerner, og jeg vil anbefale bogen til alle, der bare er det mindste nysgerrige på forfattergerningen. Den er bestemt det værd og en bog, jeg regner med at vende tilbage til gennem hele mit liv.


Tak til Dorthe Studsgarth for anmeldereksemplaret. 

Forfatter: Dorthe Studsgarth

Forlag: BOGBOSS

Udgivelsesdato: 21 juni 2023

Antal sider: 424 sider

Antal stjerner: 6/6 stjerner