Den skotske forfatter Robert Louis Stevenson (1850-1894) udgav i 1886 et af de absolut vigtigste værker i gysergenrens historie The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde og er alene derfor selvskrevet til at optræde i denne serie af små bøger med fokus på den klassiske gotiske gyserlitteratur.
De to noveller, som vi præsenterer i denne bog i Christian Aallings oversættelse, er først den intense Ollala, der sanseligt snor sig om vampyrgenren, dog uden at forfalde til rituelle forklaringer eller bekende sig endeligt til overtroen, samt Fruen af havet, en spøgelseshistorie frit bygget over et par kapitler i den islandske Ørboernes Saga.
Begge er så vidt vides ikke tidligere oversat til dansk.
Anmeldelse
Den nyeste bog i 2 Feet Entertainments kortroman-familie er to noveller fra Robert Louis Stevenson, som nok er mest berømt for historierne ‘Skatteøen’ og ‘Dr. Jekyll og Mr. Hyde’. Som altid består kortromanen af to udvalgte noveller, som jeg sjældent har hørt om, omend de altid er fremragende og viser den gotiske litteratur for sin bedste side.
Den første novelle, ‘Olalla’, kan beskrives som en gæst indenfor vampyrisme, da den gennem flere træk låner fra genren, men samtidig beholder sin helt egen charme og mystiske univers. I ‘Olalla’ følger vi en skotsk soldat, der tager imod et tilbud om at bo hos en adelig familie i Spanien for at komme sig over sine krigsskader, dog med det forebehold at han ikke forstyrrer familien. Gennem sit besøg mødes han først af familiens søn, Felipe, en anderledes mand, hvis barnlige side skinner tydeligt igennem. Felipes opførsel frembringer både skam og forvirring hos soldaten, der både nyder Felipes hengivenhed, men samtidig har svært ved at acceptere hans opførsel. Husets frue er en sær kvinde, som ligeledes har et ubeskriveligt forhold til sin søn. Dog tager datteren Olalla soldaten med storm, og her adskiller novellen sig fra andre jeg har læst, ved at kærligheden mellem dem er gengældt, og selvom det onde truer, så er båndet mellem Olalla og soldaten stærkere.
‘Olalla’ er en smukt beskrevet historie, hvor naturen, mystik og slægtskab får lov at fylde. Selvom novellen er fra 1800-tallet, er sproget mere moderne, og vi får lov at komme dybt ind i soldatens indre, hvor hans opfattelse af sig selv og de andre beboere bliver udpenslet gennem had, skam og kærlighed. Selvom novellen historisk set bliver beskrevet med toner af vampyrisme, så er der for mig lige så meget dyremishandling og bestialske tendenser, som gør historien endnu mere interessant, fordi vi stryer væk fra det overnaturlige, og dybere ind i mennesket i stedet.
Den anden novelle ‘Fruen af havet’ er noget kortere, og har en helt anden tone end ‘Olalla’. Denne bygger på et par kapitler fra den islandske ‘Øboernes saga’, og har fokus på en grådig kvinde, der forsøger først at købe, og derefter at stjæle en rig og smuk kvindes klæder og smykker. Trods varsler og bønner lykkes det kvinden at blive ejer over de smukke ejendele til slut, dog med de værste konsekvenser, man kan forestille sig. Jeg synes absolut at ‘Fruen af havet’ var en perle af en klassisk fortælling om grådighed, og på sin vis passer den perfekt i sin tematik med ‘Olalla’. Menneskets indre psyke bliver også her analyseret og tvunget ud i sin yderste potens.
Alt i alt er kortromanen ‘Fruen af havet’ en skøn tilføjelse til de mange gotiske noveller, der nu pryder min reol. Som et friskt pust, så giver historierne liv og skønhed, hvor det grimme ellers tit får lov at fylde. 6/6 stjerner.
Tak til 2 Feet Entertainment for anmeldereksemplaret.
Fakta
Forfatter: Robert Louis Stevenson
Antal sider: 112
Udgivelsesdato: 14/02/2025
Forlag: 2 Feet Entertainment
Stjerner: 6/6