Spring til indhold

“Hvis Beale Street kunne tale” af James Baldwin

Harlem, New York, i 1970’erne. 19-årige Tish og 22-årige Fonny har kendt hinanden hele livet. De er vokset op i det samme kvarter, har været barndomsvenner og en del af hinandens familier, er blevet forelsket og forlovet med hinanden. Og nu planlægger de deres fremtid sammen, men lykken brister pludseligt, da Fonny bliver anholdt og dømt for en forbrydelse, han ikke har begået. Efter hans fængsling viser det sig, at Tish er gravid, og hun og forældrene må sætte alle kræfter ind for at forsøge at rense Fonnys navn, inden Tish føder deres barn. 

Hvis Beale Street kunne tale, der udkom i 1974, er en roman om stor kærlighed, der udfordres af omverdenens fordomme. Det er en barsk fortælling om at være sort i 1970’ernes New York og om racismens fatale konsekvenser. Bogen blev filmatiseret i 2018.

Romanen udgives for første gang på dansk og udkommer – sammen med Næste gang ilden – 2. august 2024, hvor James Baldwin ville være fyldt 100 år.


Anmeldelse

Gyldendal har genudgivet flere af James Baldwins bøger i anledning af hans 100 års fødseldag d. 2 august 2024. Jeg er kun perifert bekendt med Baldwin, selvom jeg faktisk ejer ‘Giovannis værelse’, men aldrig har fået læst den. Dog havde jeg godt hørt om ‘Hvis Beale Street kunnet tale’, som også blev filmatiseret for nogle år siden, selvom jeg heller ikke har fået set den.

Hvis Beale Street kunne tale’ er en hjerteskærende og smukt fortalt roman om kærlighed, uretfærdighed og racisme i 1970’ernes Harlem. Romanen følger det unge par Tish og Fonny, hvis drømme bliver knust, da Fonny uskyldigt bliver anklaget og fængslet for en forbrydelse, han ikke har begået. Tish opdager, at hun er gravid, og romanen bliver en intens kamp for kærligheden og retfærdigheden, mens Tish og hendes familie forsøger at få Fonny løsladt inden barnets fødsel. Baldwin skildrer deres kærlighed på en måde, der gør den både skrøbelig og uovervindelig, og jeg blev ramt af både historiens håb og dens ubærlige realisme.

En af bogens største styrker er Baldwins evne til at skrive om kærlighedens dybde midt i en verden præget af had og fordomme. Forholdet mellem Tish og Fonny står som en lysende kontrast til de mørke kræfter, der er ude efter dem, og det gjorde historien utrolig rørende og intens. Man mærker, at Baldwin skriver fra et dybt personligt sted, hvor kærligheden mellem to mennesker er en styrke, men også noget, der konstant udfordres af det samfund, de lever i. Jeg slugte bogen på én aften og kunne mærke vægten af hver eneste side, hvor Baldwin tager læseren helt tæt på karakterernes smerte, længsel og håb.

Samtidig viser Baldwin med brutal ærlighed racismens greb i det amerikanske retssystem og de konsekvenser, det har for sorte amerikanere som Tish og Fonny. Den måde, han beskriver deres kamp for retfærdighed, føltes så ægte og rå, at jeg ikke et øjeblik var i tvivl om, at Baldwin henter sin inspiration fra virkeligheden og fra erfaringer, som stadig er aktuelle. Der er en næsten dokumentarisk kvalitet over historien, som gør den både relevant og chokerende – man mindes om, hvor svært det er at være sort i USA, og hvor mange, der har lidt under de samme uretfærdigheder som Tish og Fonny.

‘Hvis Beale Street kunne tale’ er uden tvivl en bog, der efterlader et varigt indtryk. Det er en hjerteskærende fortælling, hvor Baldwin forener skønhed og smerte i sin prosa og lader os få et indblik i, hvordan kærlighed kan overleve de værste omstændigheder. Jeg giver bogen 6 ud af 6 stjerner – den er smukt skrevet og fuld af hjerteskærende visdom, som man ikke kan ryste af sig. 

Tak til forlaget Gyldendal for anmeldereksemplaret.


Fakta

Forfatter: James Baldwin

Antal sider: 200

Udgivelsesdato: 02/08/2024

Forlag: Gyldendal

Stjerner: 6/6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *