Drama-noir under en skyfri himmel.
“Min mor tog sit eget liv, da jeg var 19. Jeg vil gerne forstå hvorfor. Jeg har hendes billede her.”
“Hvordan fandt du mig?”
Steen Langstrup er tilbage efter fem års romanpause med dette fortættede kammerspil om ansvar, forståelse, kærlighed, sorg og hævn. Et drama mellem to kvinder, der mødes en sommerdag i 1970 og både krydser klinger og rækker ud mod hinanden på tværs af generationer, samfundsklasser og død.
“Har du bagt kage?”
“Min mors opskrift. Hun elskede at bage, lavede sine egne opskrifter. Jeg tror ikke, jeg har så meget til fælles med hende andet end udseendet, men jeg elsker også at bage.”
Et nuanceret portræt af to kvinder, der begge har måttet bøde for andre menneskers synder helt fra barnsben og stadig gør det. To sammenbundne skæbner i et spil om at rejse sig igen og om retten til at dræbe …
“Det var det eneste, der betød noget for mig. Jeg ville have hævn. Alt andet var ligegyldigt. Hvad der skete, når jeg havde fået min hævn, interesserede mig ikke. Åh jo, jeg drømte om hævn. Jeg glædede mig til hævn.”
“Fik du den?”
“…”
“Fik du din hævn?”
Og om at leve med det bagefter.
Anmeldelse
Hvis man ser bort fra den bløde titel, så er “Kvinden der kom med kage” en intens og skæbnepakket fortælling om hævn, skyld og forsoning. Med store dyk ned i de mørkeste kroge af menneskets psyke og historie, er resultatet en kompleks og tankevækkende roman.
Handlingen udspiller sig i 1970, hvor Ingrid, en kvinde der er præget af sin traumatiske fortid som modstandskvinde under besættelsestiden, lever et tilbagetrukket liv på landet. Hendes daglige rutiner, herunder fodring af katte og høns og arbejdet med keramik, står i kontrast til de indre dæmoner, hun kæmper med. Ingrid plages af minderne om krigens rædsler og sine egne handlinger under besættelsen. Hendes verden bliver vendt på hovedet, da hun en dag konfronteres med Ruth Simone, en ung kvinde der bærer en kage og en dybt personlig historie.
Ruths kage bærer ikke blot smag af hendes mors opskrifter, men også en dyster historie fra fortiden. Ruths mor, som en del af redningsaktionen De Hvide Busser, reddede Ingrid fra en koncentrationslejr, men de efterfølgende traumer resulterede i hendes selvmord. Ruth ønsker nu at forstå sin mors liv og død og konfrontere Ingrid om de hemmeligheder, der har været skjult så længe.
Langstrup leverer et skarpt og nuanceret portræt af de to kvinder. Ingrid, den ældre kvinde, der har båret sin skyld og hævn i mange år, og Ruth, den yngre kvinde, der forsøger at forstå og få indsigt i sin mors fortid, står som to sider af en kompleks og smertelig historie. Deres møde er ikke blot en konfrontation af fortiden, men også en dybtgående udforskning af skyld, retfærdighed og menneskelige relationer.
Romanen er ikke bare en krimi, men en dybt psykologisk skildring af to mennesker fanget af fortidens skygger. Langstrup formår at fange læseren fra første side med sin intense og uafrystelige stil. Bogen er fyldt med moralske spørgsmål og skarpe skildringer af menneskelig psykologi. Hver side fremkalder en følelsesmæssig resonans, der gør det umuligt at lægge bogen fra sig.
Langstrups skrivestil er både flydende og tung, og han får historien til at føles som en indre film, der ruller foran læserens øjne. Han formår at balancere mellem den skræmmende virkelighed af krigens rædsler og de mere stille, men lige så vigtige personlige kampe. Romanen bliver en refleksion over de valg, vi træffer, og hvordan fortiden aldrig rigtig slipper os, selv når vi tror, vi er i stand til at flygte fra den.
“Kvinden der kom med kage” er en roman, der ikke blot underholder, men også efterlader en dyb eftertænksomhed. Det er en historie om hævn, kærlighed, og hvordan vi som mennesker navigerer gennem skyggerne fra vores egne fortider. Jeg giver bogen 4 ud af 6 stjerner.
Tak til 2 Feet Entertainment for anmeldereksemplaret.
Fakta
Forfatter: Steen Langstrup
Antal sider: 185
Udgivelsesdato: 01/02/2024
Forlag: 2 Feet Entertainment
Stjerner: 4/6